Avati admiral Sir Edwin Alexander-Sinclairi mälestusbüst

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras avas Tallinna vanalinnas Šoti klubi hoovis eestlasi Vabadussõjas toetanud Briti eskaadri ülema admiral Sir Edwin Alexander-Sinclairi mälestusbüsti.

„Mul on hea meel seista siin ja avada mälestusmärk väärikale mereväelasele ja ohvitserile,“ ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras büsti avamistseremoonial. Terrase sõnul aitas peale Eestisse saabunud kergeristlejate eskaadri toodud relvastuse Vabadussõda võita Briti admirali initsiatiivikus Briti mereväelaste juhtimisel. „Ta oli esimene, kes seadis suuna laevastikule, kellele väga selget käsku polnud antud,“ ütles Terras.

Büsti avamisele eelnes traditsiooniline mälestustseremoonia kaitseväe kalmistul, millega meenutati Vabadussõjas langenud Briti meremehi. Langenute auks asetasid pärjad teiste hulgas kaitseväe juhataja ning Ühendkuningriigi saatkonna, mereväe ja Kaitseliidu meredivisjoni esindajad.

Sir Edwin Alexander-Sinclairi büst on Šoti klubi hoovis paikneval büstide alleel järjestuses kolmas. Esimene büst paigaldati 1993. aastal asutatud Šoti klubi eestvedamisel 2005. aastal Robert Burnsile ja teine 2011. aastal Sir Sean Conneryle. Büstide rajamist rahastatakse valdavalt klubiliikmete annetustest. Admiral Sinclairi büsti püstitamist toetasid lisaks Šoti klubile kaitsevägi, Ühendkuningriigi saatkond ning Laevastiku ohvitseride klubi.

12. detsembril 1918. aastal saabus Tallinna Ühendkuningriigi sõjalaevastik. Briti kergeristlejate eskaader admiral Edwin Alexander-Sinclairi juhtimisel tõi kaasa hulgaliselt relvi, laskemoona ja muud varustust ning tagas Vabadussõja ajal Tallinnale julgeoleku merelt. Briti sõjalaevastiku saabumine Tallinna avaldas olulist mõju Vabadussõja käigule.

Pildigalerii

sinclair 01sinclair 02

Rubriigid: UUDISED. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.